Een expert in netwerkkabels

Netwerkkabels zijn de kabels die gebruik worden om informatie in een computernetwerk te versturen. De capaciteit van deze kabels, wat iets verteld over de hoeveelheid data die een kabel kan verwerken, wordt aangeduid in de term categorie, gevolgd door een cijfer. Dit wordt afgekort met de term cat. Doordat computers en het internet steeds sneller zijn geworden, is ook de behoefte aan een kabel met een hoge verwerkingscapaciteit gestegen. Dusdanig zelfs dat cat 1 t/m 4 niet meer worden gebruikt en ook cat5 tegen zijn einddatum aanloopt. Momenteel zijn cat6 en cat7, al dan niet met de toevoeging A, de gangbare internet kabels.

Een cat6 kabel is geschikt voor snelheden tot 10 Gb/s, en signalen tot 250 MHZ. De maximale effectieve lengte bedraagt 55 meter.
Een cat6a kabel is geschikt voor 10 Gb/s, en signalen tot 500 MHZ. De maximale effectieve lengte is 100 meter.
Een cat7 kabel is geschikt voor 10G/s, en signalen tot 600 MHZ. De maximale effectieve lengte is 100 meter bij genbruik van een koperen kabel.
• Een cat7a kabel is geschikt voor 10 G/s, en signalen tot 1000 MHZ. De maximale effectieve lengte is 100 meter bij gebruik van een koperen kabel.

cat7-025m-zwart-sstp-pimf-halogeenvrij-patchkabel

De beste en meest hoogwaardige kabels zijn gemaakt van 100% koper. Er zijn ook goedkopere kabels te koop, echter die zijn kwalitatief veel slechter dan de geheel koperen kabels. Deze laatste zijn echter wel duurder in de aanschaf. De alternatieven heten CCA en CSS kabels. Copper Clad Aluminium kabels, die bestaan uit een aluminium geleider die is voorzien van een dunne laag koper. Copper Clad Steel is een stijver aanvoelende stalen geleider, die bekleed is met een dunne laag koper. Beide soorten zijn van de buitenkant lastig van de echte koperen exemplaren te onderscheiden.

Author: Peter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *