Bij een FIOD inval komt de opsporingsdienst van de Belastingdienst te pas. Zij sporen financiële fraude en belastingfraude op. Aan de hand van fraudesignalen starten ze een onderzoek om verschillend bewijsmateriaal te verzamelen. Met als doel om aan de hand daarvan het persoon in kwestie voor de rechter te brengen. Fraude kent vele gezichten en komt in het groot en klein voor. Een FIOD inval is vaak ingrijpend. Een woning staat namelijk ineens helemaal vol met fraude onderzoekers. Bij een FIOD inval kun je ook een ervaren advocaat op de zaak zetten.
In deze blog vertellen we je graag meer over FIOD, hoe een advocaat daarbij kan helpen en de FIOD inval zelf. Lees daarvoor hieronder verder.
Wat is de FIOD?
De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, veelal afgekort tot FIOD, is de opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst. Binnen de FIOD is er een team – Team Criminele Inlichtingen (TCI) – dat gespecialiseerd is in het opsporen en bestrijden van grootschalige fraude en georganiseerde criminaliteit. Witwassen van crimineel vermogen, faillissementsfraude en btw-carrouselfraude zijn daar voorbeelden van.
Dit team maakt gebruik van informanten. De medewerkers van het TCI zorgen ervoor dat hun persoonsgegevens geheim blijven. De identiteit van de informant wordt dus nooit bekend. Zelfs de rechter weet niet wie de informatie heeft gegeven.
Begin van onderzoek voor FIOD inval
Voordat er een inval wordt gedaan is er natuurlijk al een heel onderzoek aan vooraf gegaan. Fraude zaken, zoals beleggingsfraude, faillissementsfraude, bedrieglijke bankbreuk, BTW fraude, of fiscale fraude worden door het Openbaar Ministerie onderzocht. Hier zit een speciaal team binnen een speciale afdeling op. Vaak begint een onderzoek na een beslissing in het zogenaamde ’tripartite overleg’, een overleg tussen FIOD/Belastingdienst, Openbaar Ministerie en een toezichthouder, zoals de Authoriteit Financiële Markten (AFM) of de Nederlandsche Bank.
Aan de hand van een aangifte gaat men onderzoek doen. Een verdacht weet hier vaak nog niks vanaf. Een advocaat weet dat dit ook vaak lang kan duren, voordat dat moment duidelijk wordt. Een onderzoek kan namelijk al snel een jaar of langer in beslag nemen. Na die periode van onderzoek en alles doornemen, worden vaak de nodige dwangmiddelen ingezet. Vaak vindt er dan een inval door de FIOD plaatst. Dit is een doorzoeking van een bedrijfsgebouw en/of woning. Hierbij wordt ook vaak beslag gelegd op vermogensbestanddelen, zoals bankrekeningen en vervoersmiddelen.
De aanhouding
Het is mogelijk dat een persoon tijdens een FIOD inval wordt aangehouden. Dat betekent dat hij of zij mee moet naar het politiebureau. Nadat vingerafdrukken zijn afgenomen en foto’s zijn gemaakt, zal men een verhoor afnemen. Een advocaat zal het advies geven om géén enkele verklaring af te leggen bij de FIOD na een inval, voordat er gesproken is met een advocaat. De neiging om een verklaring af te leggen is vaak groot, omdat men zijn verhaal kwijt wil, onder de indruk van de inval is en snel naar huis wil of de onschuld wil aantonen.
Het afleggen van een verklaring kan verstandig zijn, maar niet nadat er contact is geweest met een advocaat. Er is namelijk al veel en lang onderzoek gedaan naar de persoon in kwestie. Daardoor is er veel informatie verzameld en kan er snel met resultaten geconfronteerd worden.
Recente reacties