Riool in Nederland.

Je kent ze wel, die grote witte betonnen buizen. Het riool, vanzelfsprekend zult u denken. Hier in Nederland is dat gelukkig wel, maar in andere landen kan dan nog flink wat verschil in zitten. We zullen eerst even een stukje terug gaan in de geschiedenis, 1.400 v.Chr. wel te verstaan. In dit tijdperk zijn namelijk de eerste beginselen van een afwateringssysteem gevonden. Later in jaren is dit door diverse culturen verder uitgebreid.

Om op een zo hygiënisch mogelijke manier het afval water af te voeren wordt er tegenwoordig met een stelsel van rioolbuizen gewerkt. Hier had Londen in 1859 een primeur, toen werd er in een gigantisch project 22.000 km riool aangelegd. Zelfs tot aan de jaren dertig van de twintigste eeuw werd er in Nederland door de meeste Nederlanders hun behoeft gedaan in emmer. Deze werd vervolgens weer geloosd in de gracht of rivieren.

In Nederland heb je twee soorten Rioleringen:

Vrijverval riolering, dit is een soort met buizenstelsels waar door de zwaartekracht het water naar de juiste bestemming laten lopen. Het voordeel hiervan is dat er bijna geen pompen nodig zijn, het nadeel is dat deze buizen heel precies en vaak op een grote diepte moeten worden gelegd. Riool aanleggen in Hengelo is hierin gespecialiseerd.

Mechanische riolering.
Deze riolering heeft geen last van hoogte verschil omdat alles met een pomp wordt afgevoerd. Riool ontluchten in Hengelo gebeurd ongeveer drie keer per week.

manhole-1200923_960_720

Author: Peter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *