Wat doet een accountant?

Ten eerste is het belangrijk om te benoemen dat accountant een beschermd beroep is. Niet iedereen mag zich zomaar accountant noemen, want het is een wettelijk beschermde titel. Andere voorbeelden van wettelijke beschermde titels zijn advocaat of arts.

Er zijn in Nederland twee accountant titels, namelijk AA en RA. Deze afkortingen staan voor accountant administratieconsulent en registeraccountant.

Strenge regels

Zoals eerder genoemd zitten er strenge regels verbonden aan het zijn van accountant. Deze strenge regels zijn gemaakt omdat accountants een belangrijke maatschappelijke rol hebben. Er zijn vijf fundamentele regels waar ze zich aan moeten houden:

  • Professionaliteit
  • Integriteit
  • Objectiviteit
  • Vakbekwaamheid
  • Vertrouwelijkheid

Diverse werkgebieden van een accountant

Een openbaar accountant werkt voor een accountkantoor of heeft een eigen kantoor in beheer. Het werkgebied ligt voornamelijk op de Nederlandse markt en je bedient diverse klanten. Bij grotere accountantskantoren zal je ook in aanraking komen met internationale klanten.

Een interne accountant werkt bij een groot bedrijf, zoals bijvoorbeeld een bank, een techniek bedrijf of een multinational. Hier adviseer je een afdeling of vestiging. Je hebt dus maar één klant en dat is tevens ook je werkgever.

Een overheidsaccountant werkt, zoals de naam het al zegt, bij de overheid. Hierbij moet je denken een ministerie, een gemeente of de belastingdienst. De grove taken hier zijn controleren van inkomsten en uitgaven en de belastingaangiftes.

Voor meer deskundige financiële en fiscale ondersteuning neem gerust contact op met Adcam administraties in Wierden!

 

Author: Peter

Share This Post On