Boekhouder of accountant, welke moet ik nemen?

Als ondernemer komt het vaak voor dat de administratie zo groot wordt dat er een extern bedrijf bij moet komen om dit goed te regelen. Er zijn echter twee soorten bedrijven die dit werk doen; een boekhouder en een accountant. Maar wat is het verschil tussen die twee? En welke moet ik nemen voor mijn bedrijf?

Wat ze gemeen hebben

Boekhouders en accountants doen deels hetzelfde werk. Ze kunnen allebei ingezet worden om de jaarrekening van je bedrijf op te stellen, om je boekhouding in te richten en bij te houden, om belastingaangiften samen te stellen en om facturen op te stellen. Ze voeren dus in veel opzichten ongeveer de zelfde functies uit. Ook worden ze ingehuurd beiden door grote bedrijven en ZZP’ers.

Waar ze in verschillen

Er zijn natuurlijk wel een aantal verschillen tussen boekhouders en accountants. Eén van de belangrijkste is dat een accountant een beschermde naam is. Dit betekend dat je geregistreerd moet zijn bij de Nationale Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) om jezelf een accountant te noemen. Je mag jezelf ook pas een accountant noemen als je een HBO of universitaire opleiding hebt gedaan om die functie te behalen. Daarnaast mogen accountants een accountantsverklaring afgeven en zijn accountants verantwoordelijk voor het onderzoeken van de gegevens van financiële transacties. Een goed voorbeeld van een dergelijke accountant is de Accountant Enschede.

De positie van boekhouder is in tegenstelling geen beschermde titel en er zijn geen kwalificaties om er een te worden. Dit betekend dat iemand zonder relevante opleiding boekhouder kan worden, alhoewel het wel wordt aangeraden om minimaal een MBO niveau 4 administrateur opleiding te volgen. Een boekhouder is vaak verantwoordelijk voor het registreren van financiële acties en dagelijkse administratie taken.  Een goed voorbeeld van een boekhouder die deze functies en meer doet is de boekhouder Enschede.

Welke moet ik nemen voor mijn bedrijf?

Het belangrijkste om te onthouden bij het kiezen tussen een boekhouder en een accountant zijn jouw administratieve benodigdheden en eisen. Dit kan grote invloed hebben op je beslissing. In het algemeen worden boekhouders ingehuurd voor de dag-op-dag administratie en worden accountants ingehuurd voor administratief advies en analyse. Dit zegt echter niet dat je maar 1 van beide kan kiezen; boekhouders en accountants werken vaak en goed samen met mekaar. Bij het kiezen moet je ook de prijs in de gaten houden, gezien accountants doorgaans een hoger tarief vragen dan boekhouders.

Nu de onduidelijke lijn tussen boekhouders en accountants wat scherper voor je is gemaakt, is het de hoogste tijd om na te denken over de administratie van je bedrijf en of het nodig is om een medewerker in te schakelen voor deze taken.

Author: Peter

Share This Post On