Openhaard

Wat is er fijner dan op de koude winterdagen binnen te zitten met de openhaard aan en een kop koffie of chocomelk om uit te drinken? Helemaal niks, Het maakt niet eens echt uit heel veel uit wat je in de openhaard gooit. Haardhout (Eiken of Essen), Houtbriketten of haardhout. Zolang het maar warm genoeg is.

Maar niet iedereen heeft het genot van een open haard. In veel tropische landen hebben ze geen openhaard omdat het te warm of te vochtig is. Maar ook in ons eigen land hebben veel mensen geen open haard meer en gebruiken ze dus de centrale verwarming. Ook komt er bij kijken dat je natuurlijk een gedroogde voorraad openhaardhout moet hebben.

Maar een open haard is er niet alleen maar voor de warmte. Het kan ook gebruikt worden voor het klaar maken van eten of heet water te bereiden en om de ventilatie te bevorderen in de ruimte. Vroeger werd de haard veel gebruikt om voedingsmiddelen te roken om het te conserveren en voor de verlichting in de avond.

Bij een openhaard moet je wel oppassen, er zit namelijk gevaar in. Er kunnen brandende as deeltjes op de vloer komen, het is dus een must om geen tapijt of laminaat om de open haard te nemen en de schoorsteen moet onderhouden worden omdat er ander koolmonoxide in de kamer kan hangen.

 

Author: Peter

Share This Post On