Persoonsbeveiliging voor belangrijke mensen

Bekende, belangrijke of rijk mensen krijgen er vaak mee te maken; onveilige situaties. Denk aan geweld, afpersing of zelfs bedreigingen. Beroemde mensen hebben geld en zijn natuurlijk bekend. Deze mensen kunnen dus niet onopvallend ergens naar toe en veel mensen weten van hun financiële situatie af. Dit maakt ze kwetsbaar. Er wordt daarom vaak gekozen voor persoonsbeveiliging. Als je kiest voor een beroep als personeelsbeveiliger dan krijg je te maken met dynamisch werk. Tevens moet je altijd voorbereid zijn op onverwachte situaties. Dit maakt persoonsbeveiliging een beroep dat wel echt bij je moet passen.

In deze blog gaan we het hebben over persoonsbeveiliging voor belangrijke mensen. Dit is namelijk een hele aparte tak van de beveiliging.

Wat is persoonsbeveiliging?

Bij persoonsbeveiliging gaat het over de beveiliging van één persoon. Het is een persoonlijke bewaker die continu beveiligd. De taken die erbij komen kijken kunnen bestaan uit een statisch toezicht op de onmiddellijke omgeving van de plaats die door de te beschermen persoon wordt bezocht of uit het voorzien van een bescherming van verplaatsingen. Denk aan een verplaatsing per auto of binnen een bepaald gebouw of open ruimte. Om persoonsbeveiliger te zijn moet je daarvoor wel een speciale opleiding volgen.

Een persoon beveiligen is namelijk een hele andere tak van beveiliging dan bedrijfsbeveiliging. Bij persoonsbeveiliging kan er sprake zijn van tijdelijk extra beschermd te worden, maar er kan ook sprake zijn van een structurele situatie waarbij constante beveiliging noodzakelijk is. Dit kan bij het persoon die beveiligd wordt grote impact hebben.

De taak van een persoonsbeveiliger

Oplettend zijn is één van de meeste belangrijke taken tijdens het beveiligen van het persoon in kwestie. We leven in een tijd waarbij advocaten en ook kroongetuigen niet meer altijd veilig zijn. De bijdrage van een persoonsbeveiliger is daarom belangrijker dan ooit. Om alles veilig en verantwoord te laten verlopen worden routes bijvoorbeeld grondig verkend. Er wordt op de kleinste details gelet, voordat het persoon dat beveiligd wordt kan verplaatsen. Observatie is dus een belangrijke taak tijdens dit beroep. Je bent alert op afwijkend gedrag van het publiek en je voelt direct aan of er een gevaarlijke situatie dreigt.

Het profiel

Er zijn verschillende manieren om als persoonsbeveiliger aan het werk te gaan. Eén van die mogelijkheden is via de DKDB. Dit is de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging een speciale dienst van de politie. De koninklijke unit beveiligt de leden van het Koninklijk Huis en hun gasten. De diplomatieke unit ontfermt zich over staatshoofden, regeringsleiders en diplomaten, maar ook getuigen in rechtszaken, advocaten, journalisten en columnisten.

Echter kun je ook bij een extern bedrijf aan de slag gaan als beveiliger voor personen. Het is wel belangrijk om een bepaald profiel te hebben. Sportief zijn is erg belangrijk. Je moet namelijk wel in staat kunnen zijn om fysiek in actie te komen als dat nodig is. Je hoeft daarvoor heus niet 1.80 meter te zijn en enorme spierballen te hebben. Naast een goede conditie is het vooral belangrijk om te kunnen denken in scenario’s en dat je tevens altijd alert bent. Relevante werkervaring is natuurlijk altijd mooi, maar wat in je zit komt er vanzelf ook wel uit.

Author: Peter

Share This Post On