Een expert in zaagbladen

Je hebt verschillende soorten zaagbladen. Welke je kiest hangt af van welk materiaal je moet zagen. Je gaat met een zaagblad voor hout geen dikke ijzeren staaf door staan zagen. Natuurlijk moet je ook rekening houden welk type zaag je hebt. Je hebt namelijk onder andere de groefzaag, meerbladzaag en ook een universeel zaagblad. Allemaal voor andere materialen en dat betekent dat ze ook allemaal een ander zaagblad hebben.

Je hebt zaagbladen met:

  • Geslepen en gezette vertanding. Dit is geschikt voor hout.
  • Gefreesde en gezette vertanding. Dit is geschikt voor Kunststof, aluminium, en hard en zacht hout.
  • Geslepen tanden met vrij snijhoek. Dit is geschikt voor kunststof en hout.
  • Gefreesde en gegolfde en gezette vertanding. Dit is geschikt voor kunststoffen, multiplex en non-ferrometalen.

getimage

Alle verschillende zaagbladen geven ook weer een andere zaagsnede. Zo geeft de ene een grove zaagsnede en de andere een fijn resultaat. En een andere word weer gebruikt bij snel of vrij zagen.

Bedenk dus voor je spullen gaat inkopen eerst voor welk materiaal je het zaagblad nodig hebt en welk resultaat en afwerking je wilt hebben.

Wilt je gaan zagen in metaal? Is het metaal dik, dun? Voor dik metaal gebruik je bij voorkeur een zaagblad met een grovere tand of een brede golf. Voor dun metaal gebruik je bij voorkeur een hard snij staal zaagblad. Of word het hout? En is dit laminaat, hard hout,zacht hout of wilt u in de tuin aan het werk? Voor snoeiwerk in de tuin gebruik je bij voorkeur een koolstofstaal zaagblad.

Voor laminaat gebruik je bij voorkeur een zaagblad met korte tanden zoals een bimetaal.

Is het zacht hout dan kun je beter kiezen voor zaagbladen met grove tanden. En bij hard hout juist weer met fijne tanden. Bij kunststof juist een grove of fijne hard metalen zaagblad.

Author: Peter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *