Veel mensen denken dat een makelaar gewoon altijd een makelaar is. Er bestaan echter verschillende soorten makelaars. Welke er zoal zijn, hebben we in dit artikel voor je beschreven!
Een aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van een huis en alles wat daarbij komt kijken. Denk hierbij onder meer aan het vaststellen van je wensen, het zoeken naar potentiële huizen en deze aan je voorleggen, bezichtigingen regelen, onderhandelen met de verkopende partij en notariële/ juridische zaken die tijdens en na de aankoop aan bod komen. Wanneer je je droomhuis dus niet gevonden krijgt of geen tijd hebt voor alles wat er bij de aankoop van een huis komt kijken, is het inschakelen van een aankoopmakelaar een goed idee.
Een verkoopmakelaar
De meest bekende soort makelaar is de verkoopmakelaar. Dit is de makelaar die je helpt bij het verkopen van je woning. Zo kun je bijvoorbeeld je huis verkopen in Roosendaal via Van der Eijken Makelaardij. Een verkoopmakelaar helpt je onder andere bij het vaststellen van de verkoopprijs. Er zijn immers veel factoren die invloed hebben op de prijs, en je wilt de woning niet voor te weinig of veel te veel in de markt zetten. Ook biedt een verkoopmakelaar je huis aan via verschillende kanalen, leidt hij/zij de bezichtigingen, voert de onderhandelingen en ondersteunt hij/zij bij verdere procedures zoals het opstellen van het verkoopcontract.
De meeste makelaars kunnen zowel als verkoopmakelaar als aankoopmakelaar dienen. Echter mag een makelaar dit niet beiden voor dezelfde woning zijn. De verkopende partij en kopende partij hebben immers verschillende belangen.
Een verhuurmakelaar
Dan bestaat er ook nog een verhuurmakelaar. Zoals de naam al verraad help deze bij het verhuren van woningen, kamers en studio’s. De taken hierbij komen veel overeen met de taken van een verkoopmakelaar; Het aanbieden van de huurwoning, het vinden van huurders, bezichtigingen regelen en het opstellen van een verhuurcontract. Ook checkt de verhuurmakelaar of de potentiële huurder financieel geschikt is door te kijken naar zijn/haar maandelijks inkomen.
Een BOG-makelaar
Tot slot bestaat er nog een BOG-makelaar. BOG staat voor bedrijfsonroerendgoed. Hierbij gaat het dus om ondernemers en beleggers die fors willen investeren.
Recente reacties