Wat als de bezorger voor een dichte deur staat?
Het verzenden en ontvangen van pakketjes is iets dat tegenwoordig dagelijks gebeurt. Het wordt steeds makkelijker om dit te doen. Het gaat ook steeds sneller. Als je zeker wil weten dat het veilig gebeurt, doe dit dan via een veilig bedrijf. Kies bijvoorbeeld voor verzending via pakkettenversturen.nl. Maar hoe werkt het als je een pakketje ontvangt op het moment dat je niet thuis bent?
Een buur mag weigeren
In ongeveer 40 procent van de gevallen staat de bezorger voor een dichte deur en moet hij gaan leveren bij de buren of bij andere bewoners die op loopafstand van jouw adres wonen. Voor sommige buren is dit erg vervelend. Er zijn mensen die wonen in een wijk met veel werkende mensen, waardoor ze continu pakketjes aannemen. Op een gegeven moment ligt hun huis vol met dozen. Daarom mag een buur een pakketje weigeren aan te nemen. Als er een handtekening moet worden gezet bij het afleveren van je pakket, wordt alles een ander verhaal. Dan mag alleen een volwassen huisgenoot of een gemachtigde tekenen voor jou. Wil je dus dat je buren dit doen, dan zal je ze hiervoor moeten machtigen. Is er niemand die voor jou kan tekenen, dan wordt het pakket mee terug genomen en wordt het de dag erna opnieuw geprobeerd.
Aansprakelijkheid
Een ander verhaal is de aansprakelijkheid van een pakket waar iets mee gebeurt als het bij de buren ligt. De online retailer is voor de consument altijd aansprakelijk bij verlies, diefstal en beschadiging tot het moment waarop de consument, of een door de consument aangewezen derde partij die niet de vervoerder is, de goederen fysiek in bezit heeft. Let op: die derde partij moet expliciet worden aangewezen. Een bezorger mag een pakket ook niet na twee mislukte pogingen zomaar bij het postkantoor afgeven. Dit mag alleen als de consument dit na de eerste poging aangeeft via bijvoorbeeld de website van de vervoerder.
Voorbeeld
Een tijd terug was er een geval van een gestolen Xbox die was afgeleverd bij de buren. Terwijl de Xbox bij de buren lag, werd hij gestolen. De koper had de buren nergens aangewezen als derde partij, waarna de leverancier het volledige aankoopbedrag, inclusief verzendkosten, moest terugbetalen. Deze regel geldt in heel Europa. De regelgeving gaat dus ook op als je je product bijvoorbeeld in Frankrijk bestelt.
Recente reacties