Wat is orbitaal lassen?

Orbitaal lassen is een volledig geautomatiseerd TIG-lasproces dat met name wordt gebruikt voor het lassen van ronde buizen en leidingen. De kwaliteit van de lassen die met een orbitaal lassysteem worden gelegd is zeer hoog. Orbitaal lassen is geschikt voor ronde buizen, leidingen en een groot aantal ronde objecten die daaraan verbonden zijn. Orbitaal lassen heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere lasprocessen. Het belangrijkste voordeel is dat de kwaliteit van de orbitale las zeer hoog is. Orbitaal lassen is de Nederlandse term voor orbital welding, wat in vaktermen gebruikelijker is.

 

Speciale trainingen volgen

Het is belangrijk om de juiste mensen op te leiden voor orbitaal lassen. Daarom zijn er speciale trainingen in het leven geroepen. Mensen worden opgeleid om het vak onder de knie te krijgen. Dat is deel van het totaalpakket waarbinnen dienstverlening en producten aan worden geboden. Een groot voordeel hiervan is dat laag- of niet opgeleide werknemers, in staat worden gesteld om hun automatische lasapparatuur te bedienen en om orbitaal lassen onder de knie te krijgen. Dit om ervoor te zorgen dat betrokkenen zelfstandig op een pijpleidingproject kunnen werken en de kwaliteit te waarborgen.

 

Wat zijn de mogelijkheden van orbitaal lassen?

De mogelijkheden van orbitaal alssen zij heel divers. Vaak wordt deze lastechniek ingezet voor het realiseren van pijpleidingen. Bijvoorbeeld om vloeistoffen van A naar B te verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van olie over kilometers lange afstanden. Pijpleidingen zijn dan de uitkomst en orbitaal lassen is dan een vereiste.

 

 

Author: Peter

Share This Post On