Werken als verpleegkundige

Zou je graag in de verpleegkunde werken? Dan zul je daarvoor een HBO-opleiding verpleegkunde moeten volgen. In een HBO-opleiding verpleegkundige leer je in zowel theorie als praktijk lessen verschillende onderwerpen zoals de anatomie van het lichaam, ethiek en traumatherapie. Daarnaast komen ook andere onderwerpen aan bod zoals hoe de organisatie van de zorg werkt en welke rechten er precies zijn. Ook is het als verpleegkundige natuurlijk belangrijk dat je de Nederlandse taal goed spreekt, daarom krijg je ook (vakgerelateerd) Nederlands.

 

Mogelijkheden voor werken in de zorg met HBO-diploma verpleegkunde

Na het afronden van de opleiding verpleegkunde is het natuurlijk van belang dat je ook een baan kunt vinden die bij je opleiding past. Met een opleiding verpleegkunde ben je bijna altijd verzekerd van een baan omdat dit één van de weinige sectoren is waar altijd vraag naar blijft en die ook niet zomaar zal afnemen. Mede door de vergrijzing is er vrijwel altijd vraag naar zorg. Als je je diploma behaald hebt, kun je bijvoorbeeld werken in de thuiszorg , in een verpleeghuis, gehandicaptenzorg, in een ziekenhuis of bij commerciële bedrijven.
Na een opleiding HBO-verpleegkunde kiezen veel studenten ervoor om een post-hbo studie te volgen. Hierbij kun je je verder specialiseren om bijvoorbeeld verder te werken als intensive care verpleegkundige, kinderverpleegkundige of als ambulanceverpleegkundige. Veel werkgevers in de zorg bieden ook de mogelijkheid om gedurende de loopbaan verder te studeren.

 

Sociale vaardigheden

Wanneer je in de zorg werkt is het erg belangrijk om goede sociale vaardigheden te hebben. Men moet niet alleen naar patiënten, maar ook naar familieleden en collega’s duidelijk kunnen zijn.

 

Goede motoriek

Een verpleegkundige moet een goede motoriek hebben, zo moeten ze bijvoorbeeld een infuus kunnen aanleggen of een injectie kunnen geven. ook is het belangrijk om verpleegtechnisch inzicht te hebben, om te constateren wat er precies met het lichaam van een patient gaat gebeuren na het uitvoeren van een bepaalde handeling.

 

Samenwerking

Een verpleegkundige is vaak afhankelijk van collega’s. Samen zorg je ervoor dat de patiënten de gewenste zorg krijgen en het is erg belangrijk dat anderen op je kunnen rekenen wanneer dat nodig is.

Author: Peter

Share This Post On